Begagnat löpband

Löpband är kostsamma att köpa in och då är det lockande att titta på marknaden för begagnat. Vad ska man tänka på när man köper begagnade träningsmaskiner? Det är viktigt att ha en del kunskap om tillverkare, modeller, service och underhåll av löpband. Ju bättre påläst desto bättre köp av begagnat löpband kan man göra.

Begagnade löpband säljes online

Här lägger vi upp annonser om begagnade löpband till salu just nu. Klicka dig vidare för att läsa mer och få en beskrivning från säljaren.

Ålder och skick på löpbandet

En viktig sak att titta närmare på är åldern på löpbandet. Ju äldre ett löpband är desto större är slitaget normalt sett. Visst, det kan vara någon som har köpt ett löpband som bara använts sparsamt och sedan stått och samlat damm.

Kontrollera vilken årsmodell det är på löpbandet och be om att få se inköpsdatum. Fråga även om det finns nån data över användningen, hur många mil bandet rullat och om de bytt några reservdelar.

Valsar, motor och band är det som slits allra mest på löpband. Ett löpband som tillverkades för många år sen och som inte längre ingår i tillverkarens sortiment kan vara svåra att hitta reservdelar till.

Vem säljer det löpbandet begagnat?

En annan viktig sak tycker vi är vem det är som är säljare av bandet. En privatperson, ett gym eller en återuppköpare som säljer vidare konditionsutrustning. Det kan vara svårt att kräva att alla privatpersoner har all kunskap om löpband generellt och specifika tekniska aspekter.

Om det är ett gym som säljer använd utrustning bör du kunna ställa högre krav på att få bra information. Träningsutrustning som stått i deras gym är en del av deras verksamhet, så de borde ha bra koll på skicket och användningen. Samma krav bör du ställa på en förmedlare även om den i sin tur förlitat sig en del på källan där de köpte upp utrustningen.

En fördel med att köpa från en förmedlare är att de normalt sett testar löpbandet för att se dess skick. Att en tredje part har kontrollerat delarna, kanske utfört lite service osv. gör att vi som ny köpare/ägare får en något mer opartisk beskrivning.

Hur går försäljningen av ett begagnat löpband till?

Det finns i huvudsak två olika förfaranden för hur man brukar sälja begagnade löpband. Det kan vara till ett förutbestämt pris som på Blocket (ev. med prutmån) eller som en auktion. För att du som köpare ska göra en bra deal är det fördelaktigt om du har god kunskap om värdet på begagnade löpband.

Saker att ta hänsyn till vid värdering av ett löpband är:

  • Modell
  • Ålder
  • Slitage
  • Underhåll
  • Tillgång till reservdelar

Nätbutiker som säljer begagnade träningsmaskiner

Några av de större träningsbutikerna online har börjat ta in och sälja begagnade träningsmaskiner. En fördel för oss som köpare är att de då har kontrollerat statusen på second hand maskinen. Dessutom finns det en kundservice att kontakta och prata med ifall man har frågor efter köpet.

Köpa ett begagnat löpband av en privatperson

Ställen där man kan hitta annonser från privatpersoner som säljer begagnat löpband är på sociala medier, annonssajter (Blocket m fl) och på lokala anslagstavlor. När man köper från en privatperson är det bra att fråga om skicket. Ställ så många frågor du vill och kan så att du känner att du får all information du vill ha. Det finns såklart olika anledningar till att personer vill sälja sitt gamla löpband men du som köpare ska inte köpa ett dåligt band.

Fraktkostnader för löpband

Att skicka otympliga paket med fraktbolag kan kosta en hel del. När man köper från en återförsäljare och sportbutik online brukar man inte behöva betala frakt alls. Man får dessutom löpbandet levererat hem till tomtgränsen, vilket är en stark fördel som talar för att köpa från en sådan sajt.

Men vad kostar frakten egentligen för att skicka ett löpband från en privatperson till en annan? Vi valde att uppge löpbandet Sole Fitness F63 som den modell vi ville skicka. Det väger 115 kg och kartongen som bandet kommer i när man köper det första gången är 220x93x44 cm. Vi har kollat med några av de största fraktbolagen i Sverige och det här är en sammanställning av den information vi fick:

Tabellens data insamlad februari 2023.
Kan man skicka? Pris Kommentar
PostNord Nej - Maxvikt 20 kg för privatperson
DB Schenker Nej - Kräver kundnr (företag)
DHL Freight Nej - Maxvikt 20 kg för privatperson
DHL Express Ja 14.000 kr Flygtransport
Bussgods Ja 5000 kr Måste monteras på pall. Pall måste byggas om. Prisexempel är Umeå-Östersund.
Flyttfirma Ja 3500 kr* Priset är en förfrågan vi lämnade till en flyttfirma i Umeå med transport till Lycksele (10 mil).

Kort och gott så är det väldigt kostsamt att få ett löpband fraktat när man köper det som privatperson. Företag har helt andra avtal och det är därför de kan "bjuda" på hemleverans. De enda som sa ja till ett uppdrag var DHL Express och Bussgods men priserna är ju lite väl höga. Ska man köpa ett begagnat löpband av en privatperson är det bäst att göra det i närheten, ta ett släp och åka hela vägen själv fram och tillbaka.