Balansplatta: Träna fotmuskulatur och balans

En balansplatta kan vara ett mycket användbart träningsredskap för löpare av flera skäl. Det är ett billigt redskap att köpa hem och du kan träna på balansplattan medans du tittar på teve eller borstar tänderna. Se till att göra det till en rutin som förbättrar din löpning på lång sikt.

3 anledningar för löpare att träna med balansplatta

1. Ökad ankelstabilitet. Löpare är ofta mottagliga för vrickningar och andra ankelskador. Att träna på en balansplatta kan stärka ankelleden och minska risken för sådana skador.

2. Stärkning av fotens små muskler. Många löpare glömmer bort fotens små muskler, men de spelar en viktig roll i att stödja fotens båge och stabilisera foten under löpning. Att stå och balansera på en balansplatta kan hjälpa till att stärka dessa muskler.

3. Förbättrad balans och proprioception. Löpning, särskilt på tekniska stigar eller ojämna ytor, kräver god balans och koordination. Regelbunden träning med en balansplatta kan förbättra dessa färdigheter, vilket kan leda till bättre prestanda och minskad skaderisk. Genom att träna på en balansplatta kan löpare förbättra sin kroppsmedvetenhet och reaktionstid, vilket kan hjälpa dig att justera din position snabbare när du springer på ojämna ytor i skogen.

Köpa balansplatta online

Det finns flera sportbutiker på nätet som säljer balansplattor, balanskuddar och balansbrädor. De har lite olika design och funktion samt kan kosta allt från 200 kr till flera tusen.

Träningsmaskiner.com har ett mycket stort utbud så där bör du hitta minst en platta du kan köpa.

Blå balansplatta från Thunder Fitness

Thunder Fitness har fokus på träningsprodukter för hemmaträning. Deras balansplatta har fått betyget 4,3 av 5 (47 recensioner, 230809) och har en stilren design.