Andningsmask för löpning

Luftrören är känsliga för riktigt kall luft och en del personer känner av detta redan vid några minusgrader. Genom att använda en andningsmask kan du värma upp den kalla luften och träna löpning även i kalla temperaturer. Det finns lite olika produkter och hjälpmedel att ta till som värmeväxlare när du springer ute på vintern.

Värmeväxlare vid löpning

Vid låg intensitet ska man alltid försöka andas in genom näsan, som är vår inbyggda värmeväxlare. Dels så värms luften upp bättre men det finns faktiskt sensoriska celler i näsan som är viktiga att aktivera. Forskning har visat att nedre delen av lungorna aktiveras bättre vid näsandning och där är lungytan större för gasutbytet.

När man har en andningsmask på sig kan det kännas lite jobbigare att både dra in och pressa ut luft. Det är ett visst motstånd i luftflödet så var beredd på det att du kanske känner dig mer anfådd än utan masken på.

Olika filter i andningsmask för träning

En mask som ofta ses på längdåkare är Airtrim. Det är en fukt- och värmeväxlare som tar tillvara på din utandningsluft för att värma upp den kalla inandningsluften.

Airtrim andningsmask svart

Airtrim finns att köpa hos Skistart

Fukten i utandningen kommer att fukta filtret i masken. Därför måste man då och då blåsa ut rejält för att få bort överskottsfukt. Det går att byta filter i masken och vid riktigt kalla temperaturer kan det behövas ifall det blir isbildning, vilket försämrar effekten av värmeväxlaren.

Airtrims mask täcker både mun och näsa och ger hög värmegrad jämfört med till exempel Lungplus, som bara påverkar luften som kommer in och ut ur munnen.

Airtrim tillverkas och säljs i tre varianter som heter Astma, Sport och Race. Det som skiljer de åt är hur mycket luft som släpps igenom där Astma släpper igenom minst och Race mest.

Så funkar Airtrim andningsmask

Med sportfiltret kan Airtrims andningsmasker värma upp luften från -22 till +10 grader vid löpning. Om det är -10 grader får man upp temperaturen till +19 grader. Astmafiltret ger ytterligare uppvärmning.

OBS! De här maskerna är till för att värma upp luften och är alltså inte medicinskt klassade ansiktsmasker som filtrerar bort damm, virus och andra partiklar.