37.5 funktionsmaterial i träningskläder

Teknologin som kallas för 37.5 finns idag invävd i många funktionskläder för träning och arbete. Syftet är att hjälpa att hålla en optimal kroppstemperatur. Partiklarna i tyget jobbar aktivt när kroppstemperaturen stiger och hjälper då till att fånga upp värme, svett och transportera ut det från kroppen.

Tekniken bygger på aktivt kol, som kan påskynda omvandligen av vätska till ånga. Det är först när svetten lämnar kroppen som vi kyls ner och det är den fysikaliska egenskapen som 37.5 teknologin försöker ta fasta på.

Aktiva partiklarna i 37.5 fibrer kommer från vulkanisk sand och aktivt kol som isolerats från kokosnötskal. En bieffekt av nyttjande av aktivt kol är också att kläderna blir odörhämmande.

Kyleffekt med 37.5-material i sängen

Ett annat användningsområde för denna teknik är i madrasser. För att kunna sova gott behöver kroppstemperaturen sjunka och det kan man underlätta på olika sätt. I videoklippet här förklarar uppfinnaren bakom 37.5-tekniken, Gregory Haggquist PhD, hur det kan göras med deras tekniska material.